Защо първият учебен ден е на 15-ти септември?

Защо първият учебен ден е на 15-ти септември?

Защо първият учебен ден е на 15-ти септември?

08/08/2018

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Денят не е случайно избран, а зад решението се крие съвсем практична причина

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1-ви септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината - за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Идея за връщане на старата дата - 1-ви септември, се появи през 2001 г., когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче така и не бе възприета.

Началото на септември е начало на учебната година и в много страни около България. На 1-ви, прага на училището прекрачват в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики.

В Германия, Швейцария, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Финландия, Холандия, Дания и Норвегия първият учебен ден е в средата на август.

В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават - така е във Франция и Великобритания, например.

На 15-ти септември училище започват и в страните около България - Гърция, Румъния, както и южните страни - Италия, Испания, Кипър, Португалия, Хърватия, но също Австрия и Люксембург.

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. 

В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Японските ученици обаче все пак почиват през лятото.

В Австралия пък учебната година започва през февруари.

Източник: Национален Статистически Институт и Виа Понтика


Добави коментар